top image

 

Poligrafsko ispitivanje zaposlenih


Poligrafsko ispitivanje zaposlenih je istražna metoda koja se koristi u nekim slučajevima radi provere istinitosti izjava i otkrivanja potencijalnih laži ili prevara u preduzeću. Poligrafsko ispitivanje, takođe poznato kao detektor laži, uključuje upotrebu uređaja koji meri fiziološke reakcije osobe tokom postavljanja pitanja.


Kada se radi o sumnjama da je neka zaposlena osoba upletena u interne krađe ili prevare, ako postoji sumnja da se zaposleni bavi nedozvoljenim aktivnostima koje mogu naneti štetu preduzeću u kojem radi, kao i različitim problemima poslovanja, tada se može preduzeti primena poligrafskog ispitivanja kako bi se ustanovile činjenice.


Preduzeća širom sveta radi zaštite svojih podataka troše značajna sredstva i štite se različitim sistemima nadzora i zaštite i u tu svrhu zapošljavaju stručnjake iz područja bezbednosti. Ipak se svejedno dešavaju incidenti koji su rezultat nepoštenja zaposlenih.


Ukoliko se poslodavac odluči da primeni poligrafsko ispitivanje kao jednu od metoda utvrđivanja, preporučuje se da se angažuje licencirana detektivska agencija i licencirani poligrafski ispitivač. Takođe se mora pridržavati relevantnih zakona, propisa i smernica, kao i da osigura da postupak bude transparentan i da se poštuju prava i privatnost zaposlenih.


U svakom slučaju, pre nego što se primeni poligrafsko ispitivanje zaposlenih, preporučuje se konsultovanje sa stručnjacima za poligrafsko ispitivanje kako bi se osiguralo da se postupa u skladu sa važećim zakonima i pravilima.


Periodična testiranja zaposlenih prvenstveno su usmerena prema zaposlenima na koje se sumnja da će izigrati poslodavčevo poverenje, a s druge strane imaju i efekat odvraćanja, pa će tako prestupi, koji bi inače bili počinjeni, biti unapred sprečeni.

Poligrafsko ispitivanje zaposlenih


Primena ispitivanja u preduzeću


Poligrafsko ispitivanje u preduzeću koristi se u nekim situacijama radi procene istinitosti izjava zaposlenih. Ovaj postupak se često primenjuje u istraživanju kriminalnih dela (krađe novca i robe), bezbednosti, selekciji zaposlenih ili unutrašnjoj istrazi u preduzeću.


Poligrafsko testiranje može dokazati ili odbaciti sumnju zaposlenih u počinjenje dela kao što su:
•    Interne krađe u preduzeću i prevare
•    Pronevere u preduzeću
•    Provere istinitosti izjava
•    Odavanje tajnih podataka u vlasništvu preduzeća

Poligrafsko ispitivanje se sprovodi uz pomoć poligrafskog uređaja (detektora laži) koji beleži fiziološke reakcije osobe tokom postavljanja pitanja. Ove reakcije obuhvataju merenje krvnog pritiska, pulsa, disanja i elektrodermalne aktivnosti (znojenje).


Tokom poligrafskog ispitivanja, ispitivač postavlja pitanja zaposlenoj osobi koja se ispituje i prati fiziološke reakcije na ta pitanja. Analizirajući te reakcije, ispitivač procenjuje da li osoba govori istinu ili laže.


Zakon o poligrafskom ispitivanju zaposlenih


Od pojave poligrafa u Srbiji pa do danas, prisutne su polemike po pitanju dopuštenosti njegovog korišćenja i validnosti. Ni novi Zakon o krivičnom postupku kao ni ZKP iz 2001. godine, nema odredbe o poligrafu. Niti se dozvoljava niti se zabranjuje upotreba poligrafa.

Poslodavac svoje nastojanje da poligrafski ispita zaposlene periodično ili u slučaju incidenta može formalizovati na način da tu obavezu unese u Ugovor o radu i reguliše je Pravilnikom o radu. Tada nalaz poligrafa može biti valjan dokument za dalje postupanje. U svim drugim situacijama, odnosno u slučajevima kada poligraf nije određen Ugovorom o radu, zaposleni mogu i ne moraju pristupiti poligrafskom ispitivanju.


Potrebno Vam je poligrafsko ispitivanje zaposlenih – kontaktirajte nas


Ukoliko Vam je potrebno poligrafsko ispitivanje zaposlenih naša detektivska agencija će za Vas diskretno izvršiti istražnu uslugu testiranja na poligrafu. Nakon izvršenoig poligraf testa dobit ćete Izveštaj o poligrfskom ispitivanju sa nalazom i mišljenjem poligrafiste.


Poligrafsko testiranje u nasoj detektivskoj agenciji vrši Dragan Ivanović, licencirani poligrfski ispitivač, koji je 30 godina radio u MUP-u PU Beograd kao ispitivač na poligrafu.


Pozovite nas ili zakažite sastanak sa licenciranim poligrafistom ili nekim od stručnjaka naše detektivske agencije, da saznate kako Vam možemo pomoći da dobijete informacije i dokaze koji su Vam potrebni u vezi provere zaposlenog lica u Vašem preduzeću.

 


Besplatne i diskretne konsultacije
064 400 6095

 

Poligrafsko ispitivanje kandidata za posao

Poligrafsko ispitivanje kandidata za posao detektivska agencija vrši poligraf testiranje kandidata za posao u preduzeću, provera i selekcija na detektoru laži.

Provera bolovanja zaposlenih

Provera bolovanja zaposlenih detektivska agencija vrši proveru sumnji na lažno bolovanje zaposlenih i odsustvovanje sa posla i zloupotrebe od strane radnika.

Otkrivanje prevara, unutrašnjih krađa, odavanje poslovnih tajni

Otkrivanje prevara unutrašnjih krađa odavanje poslovnih tajni detektivska agencija pruža usluge i pomoć preduzećima u otkrivanju i dokazivanju prevare i krađe.

Istražujemo – Pronalazimo – Dokazujumo - 100% Diskretno

 

 

 

licencirana detektivska agencija

Detektivske usluge

 

Sumnjate u vernost partnera? Za Vas otkrivamo da li postoji preljuba. Detektivska Agencija Seguridad potpuno diskretno obavlja usluge za fizička lica, utvrđujemo sve potrebne činjenice.
provera vernosti partnera detektiv

 

Diskretni nadzor spada u naše usluge za fizička lica. Primenjuje se prema bračnim partnerima, deci, licima koja se kriju, koja su Vam načinila štetu, kao i prema mestu, objektu ili prostoru koje je predmet istrage.
diskretan nadzor lica detektiv

 

Vraćanje obrisanih podataka sa mobilnog telefona Android OS i iOS fotografija. Vraćanje snimaka, sms poruka, listing poziva, kontakata,  aplikacije Viber, WhatsApp, Messingera
forenzika mobilnih telefona

 

Jedini u Srbiji posedujemo program za otkrivanje i uklanjanje špijunskih softvera ugrađenih u mobilne telephone. Sumnjate da Vam se prisluškuje mobilni telefon?
otkrivanje spijunskih softvera

 

Otkrivanje skrivenih prislušnih uređaja, skrivenih bubica i mikrokamera u vašem stanu, kancelariji ili automobile. Sumnjate da Vas prisluškuju?
protiv prislusni pregled prostorija

 

Poligrafsko ispitivanje Detektivska Agencija Seguridad Beograd utvrđivanje istine kod porodičnih problema, krađa, sumnji na preljubu, za pravna lica poligrafsko testiranje zaposlenih i kandidata za posao.
poligraf testiranje beograd