Diskretno i profesionalno! 24/7 Licencirani i iskusni privatni detektivi.

Provera bolovanja zaposlenih

Seguridad d.o.o. Beograd

Provera bolovanja zaposlenih je jedna od mnogih usluga koje pruža Detektivska agencija Seguridad Beograd. Zloupotreba bolovanja spada u stavku Povrede radnih obaveza ili radne discipline. Član 103. Zakona o radu, stav 5. koji glasi:

„Ako poslodavac posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada u smislu stava 1. ovog člana, može da podnese zahtev nadležnom zdravstvenom organu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog, u skladu sa zakonom“.

Pored toga, u članu 179, Zakona o radu jasno piše da poslodavac može da otkaže Ugovor o radu zaposlenom koji svojom krivicom učini povredu radne obaveze, pa se između ostalog navodi i „ako zloupotrebi pravo na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad“.

Seguridad Provera bolovanja zaposlenih

Provere lažnih bolovanja Seguridad

Lažna bolovanja u Srbiji uzrokuju milionske gubitke poslodavcima, privredi i budžetu Srbije, a određena ispitivanja koja su tokom zadnjih godina sprovodile osiguravajuće kuće pokazala su da je oko 15% bolovanja potpuno neutemeljeno. Provera lažnih bolovanja stoga se često nameće kao jedini logični korak sa pozicije poslodavaca.

Procene su da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja koliko se otvori godišnje, lažno čak oko 15 %. To znači da više od 40.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravstvenih tegoba.

Obaveza zaposlenog u slučaju ostvarivanja prava na bolovanje je da najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja privremene sprečenosti za rad o tome dostavi poslodavcu Potvrdu lekara koja sadrži i vreme očekivane sprečenosti za rad, a Zakon daje pravo poslodavcu koji posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada da podnese zahtev nadležnom zdravstvenom organu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog.

Zloupotreba bolovanja

Razlozi za uzimanje bolovanja među radnicima su različiti. Neki to rade zbog nezadovoljstva na poslu, drugi zbog raznih privatnih obaveza – nekada su čuvene bile razne epidemije koje su se poklapale s berbama malina, setvom, turističkom sezonom, itd.

Zloupotreba bolovanja je uzela maha u Srbiji. Postoje razni načini zloupotrebe, imali smo slučaj u jednoj kompaniji gde radnik koji pomoću lažnih doznaka, sređenih preko veze kod izabranog lekara, ne dolazi po dvadeset dana na posao. Onda se vrati na svoje radno mesto kako bi izbegao izlazak pred lekarsku komisiju. I čim prođe nekoliko dana, on ponovo javi da je bolestan i ne dolazi na posao.

Ova i slične zloupotrebe su veliki problem u svakoj kompaniji, ne samo za poslodavca već i radnika koji je zbog odsustva svojih nesavesnih kolega primoran da obavlja i njihov posao.

Ukoliko sumnjate u zloupotrebu bolovanja zaposlenih kontaktirajte nas i mi ćemo izvršiti proveru bolovanja zaposlenih u Vašoj kompaniji. Detektivska agencija Seguridad je član opšteg udruženja privatnih detektiva Srbije.

Seguridad Beograd

bilo da je reč o jednostavnom istraživačkom zahtevu ili veoma složenoj istrazi, možete biti sigurni da će Vaša očekivanja biti ispunjena i premašena!