Blog Detektivska agencija Privatni detektiv Seguridad

Provera bolovanja – lažno bolovanje


Lažno bolovanje je problem koji može imati ozbiljne posledice i za poslodavce i za zaposlene. U ovom blog postu ćemo reći nešto više o tome kako da identifikujemo i postupamo sa lažnim bolovanjem, njegovim implikacijama i važnosti provere bolovanja ukoliko postoji sumnja. Takođe ćemo dati smernice o tome kako poslodavci mogu da spreče lažno bolovanje i umanje njihov uticaj.


Zašto je lažno bolovanje problem na radnom mestu


Lažno bolovanje predstavlja značajan problem na radnom mestu za poslodavce. To podriva poverenje i produktivnost i može dovesti do finansijskih gubitaka za organizaciju. Kada zaposleni lažno prijave bolovanje, to ne utiče samo na njihov radni učinak, već i remeti ukupan tok posla i dodatno opterećuje druge članove tima.


Poslodavci treba da proveravaju bolovanja zaposlenih i da budu oprezni u otkrivanju lažnog bolovanja jer to može da ima talasajući efekat na celokupnu radnu snagu. To dovodi do povećanog opterećenja za druge zaposlene koji moraju da pokriju svoje odsutne kolege, što može izazvati ogorčenost i niži moral. Ovo, zauzvrat, može dovesti do smanjenja produktivnosti i na kraju uticati na krajnji rezultat poslovanja.


Štaviše, lažno bolovanje može dovesti do dodatnih troškova za poslodavce. Kada zaposleni uzmu bolovanje bez opravdanih razloga, i dalje dobijaju platu za vreme odsustva, što povećava finansijski teret organizacije.


Da bi se održalo zdravo radno okruženje i obezbedila pravičnost, za poslodavce je ključno da se pozabave lažnim bolovanjem i sprovode mere za sprečavanje njegovog nastanka.

Detektivska agencija Seguridad

Vaš pouzdan partner u otkrivanju istine.

Bez obzira sa kojom sumnjom ili problemom se suočavate, pronašli ste detektivsku agenciju koja vam može pomoći.

Zašto bi trebalo da angažujete našu detektivsku agenciju

Licencirana detektivska agencija

Mi smo licencirana detektivska agencija za pružanje detektivskih usluga od strane MUP-a Republike Srbije.

Tim naše detektivske agencije

Licencirani privatni detektivi, bivši pripadnici bezbednosnih službi Srbije, IT stručnjaci, forenzičari, poligrafski ispitivači.

100% Diskretno i profesionalno

Garantujemo klijentu individualni pristup svakom slučaju, pouzdanost izvršene usluge i diskretnost u radu. Saznajte pravu istinu.

Uobičajeni razlozi zbog kojih zaposleni uzimaju lažno bolovanje


Iako je neophodno pristupiti svakom slučaju provere bolovanja pojedinačno i uzeti u obzir okolnosti, postoje neki uobičajeni razlozi zbog kojih zaposleni mogu da pribegnu uzimanju lažnog bolovanja.

Jedan od razloga može biti strah od odmazde ili kazne za uzimanje legitimnog slobodnog vremena. Neki zaposleni mogu smatrati da bi traženje bolovanja iz ličnih ili nemedicinskih razloga moglo da bude neodobrano ili da dovede do negativnih posledica. U nastojanju da izbegnu ove potencijalne posledice, oni mogu lažno tvrditi da su bolesni.

Još jedan čest razlog za lažno bolovanje je želja za dodatnim odmorom. Bilo da se radi o produženju godišnjeg odmora ili jednostavnom uživanju u dodatnom slobodnom vremenu, neki zaposleni mogu izmisliti bolest kako bi opravdali svoje odsustvo s posla.

Pored toga, opterećenje i stres mogu igrati ulogu u lažnom bolovanju. Kada se zaposleni osećaju preopterećeno ili izgoreli, možda će biti primorani da uzmu slobodan dan da bi se oporavili. Međutim, umesto da otvoreno saopštavaju svoju potrebu za danom mentalnog zdravlja ili ličnim danom, oni mogu izabrati da koriste bolovanje kao izgovor.


Razumevanjem ovih uobičajenih razloga iza lažnog bolovanja, poslodavci mogu razviti strategije za rešavanje ovih zabrinutosti i stvoriti radno okruženje u kojem se zaposleni osećaju prijatno uzimajući legitimno slobodno vreme.

Posledice lažnog bolovanja i za zaposlene i za poslodavce


Lažno bolovanje može imati značajne posledice i za zaposlene i za poslodavce. Za zaposlene posledice mogu biti od disciplinskih mera do prestanka radnog odnosa. Uzimanje lažnog bolovanja ne samo da podriva poverenje i kredibilitet, već dovodi i njihovu profesionalnu reputaciju u opasnost. Poslodavci se oslanjaju na svoje zaposlene da budu iskreni u vezi sa svojim odsustvima, a kada zaposleni zloupotrebe politiku bolovanja, to može dovesti do zategnutih odnosa i potencijalnog gubitka budućih prilika za posao.


Za poslodavce posledice lažnog bolovanja mogu biti podjednako štetne. To remeti produktivnost i radni tok, što dovodi do povećanog obima posla za druge zaposlene koji moraju da pokriju odsutne kolege. Ovo može izazvati ogorčenost, niži moral i na kraju uticati na ukupni učinak organizacije. Pored toga, lažno bolovanje može dovesti do finansijskih gubitaka, jer poslodavci i dalje moraju da plate zaposlenima za njihovo slobodno vreme, čak i ako to nije legitimno.


Da bi sprečili ove posledice, poslodavci moraju aktivno proveravati zaposlene na bolovanju i proveravati legitimnost zahteva za bolovanje. Uspostavljanjem jasnih politika i procedura, primenom sistema za dokumentaciju, sprovođenjem intervjua za povratak na posao i korišćenjem alata i tehnologija, poslodavci mogu efikasno da se pozabave lažnim bolovanjem i održavaju fer i produktivno radno okruženje.


Ukoliko sumnjate da neko od vaših zaposlenih koristi lažno bolovanje detektivska agencija Seguridad može proveriti vaše sumnje vezano za bolovanje, diskretno i profesionalno.

PRIVATNI DETEKTIV BEOGRAD

Licencirana detektivska agencija

Preduzeće za detektivske usluge i korporativnu bezbednost Seguridad d.o.o. Beograd osnovano je 2015. godine sa ciljem pružanja istražnih usluga pravnim i fizičkim licima na najvišem profesionalnom nivou.

Istražujemo - Pronalazimo - Dokazujemo - 100% Diskretno

Kompleksne istrage, nadzor i kontrola zaposlenih, provera bolovanja zaposlenih, forenzika telefona i računara, bezbednosni konsalting, poligrafsko ispitivanje zaposlenih...

Besplatne konsultacije!

Usluge na teritoriji cele Srbije

Dostupni smo za kontakt 24/7

O nama

Detektivska agencija Seguridad d.o.o. Beograd je prva srpska detektivska agencija koja je ispunila najviše ISO standarde za obavljanje detektivske delatnosti u Republici Srbiji. Privatni detektivi licencirani od MUP-a Srbije.


DMCA Protected

©2024 Seguridad Beograd. Sva prava zadržana.

Scroll to Top