top image

 

Istrage internet nasilja i sajber maltretiranja


Istrage internet nasilja i sajber maltretiranja usluga koju pruža naša detektivska agencija je sve traženija od strane osoba koje su žrtve ovog savremenog oblika nasilja. Nasilje na Internetu i sajber maltretiranje (cyberbullying) je veoma ozbiljan problem koji uključuje nasilje putem internet medija, digitalnih komunikacionih tehnologija kao što su društveni mediji, slanje poruka i e-pošte za uznemiravanje, zastrašivanje ili pretnju nekome.


Sajber maltretiranje može imati različite oblike, uključujući slanje, postavljanje ili deljenje negativnog, štetnog ili lažnog sadržaja o nekom drugom, širenje glasina ili laži na internetu, deljenje sramotnih fotografija ili video zapisa, lažno predstavljanje nekoga na mreži ili slanje pretećih poruka.


Posebno zabrinjava činjenica da sadržaj jednom objavljen na Internetu postaje relativno trajan. Upravo je to jedna od specifičnosti problema sajber maltretiranja, zajedno sa činjenicom da je internet nasilje oblik nasilja koji može biti kontinuiran, s obzirom na dostupnost interneta i digitalnih uređaja.


U 2022. godini u Republici Srbiji preko 4 miliona lica koriste internet, a u poslednja tri meseca koristili su internet više puta u toku dana. 81% internet populacije u Srbiji poseduje nalog na društvenim mrežama.


Tehnike koje koriste sajber nasilnici koriste: negativne komentare (uvredljivi komentari, glasine ili neistine), pretnje, postavljanje i deljenje uvredljivog sadržaja, prozivanje, korišćenje fotografija i dokumenata za osvetu - na primer, objavljivanje ličnih podataka ili fotografija sa namerom da se ugrozi ili uništi privatnost žrtve.


Mogućnost da se na internetu, na društvenim mrežama i forumima, može na vrlo jednostavan način ostati anoniman dovodi do veće opasnosti i ostavlja vrlo malo mogućnosti za sankcionisanje internet nasilnika. S obzirom da su današnje generacije sve više veštije i snalažljivije sa tehnologijom, internet nasilje je vrlo teško zaustaviti. U suštini, internet nasilje je okrutniji i teži način zlostavljanja u odnosu na nasilje i zlostavljanje u stvarnom svetu.


Posledice internet nasilja i maltretiranja


Kada govorimo o psihičkim posledicama, možemo izdvojiti nekoliko dominantnih posledica koje su česte kod osoba koje doživljavaju internet nasilje i maltretiranje. Najčešće posledice internet nasilja su stres, depresija i anksioznost, nizak nivo sampouzdanja i najgori oblik, suicidne misli.


Stres - Danas je internet maltretiranje jedan od najvećih izvora stresa i za decu i odrasle. Deca često pokušavaju da sakriju takve događaje od porodice i prijatelja, međutim, primećuju se promene u ponašanju koje ukazuju na problem. Takve promene uključuju promene u društvenom ponašanju, kao što su iznenadno izbegavanje prijatelja i društvenih događaja, zatim probleme sa koncentracijom, slabije ocene u školi, gubitak interesovanja, pa sve do ekstremnih oblika kao što su korišćenje psihoaktivnih supstanci i alkohola, ispoljavanje tamnih misli i samoubilačke želje.


Depresija i anksioznost - Žrtve nasilja putem interneta mogu osećati teskobu, depresiju i druga stanja povezana sa stresom. Dodatni stres redovnog suočavanja s internet nasiljem može povećati osjećaj zabrinutosti i izolacije, kao i gubitak osećaja sreće i zadovoljstva.


Nisko samopouzdanje - Internet nasilje može da uništi samopouzdanje, pogotovo jer se često dešava da se internet nasilje ili nasilnik fokusira na ono zbog čega se žrtve osećaju najranjivijim. I onda kada to nije slučaj, sajber maltretiranje može da negativno utiče na samopouzdanje. Počinje se javljati osećaj nezadovoljstva vlastitog bića, što na kraju rezultira sumnjom u svoju vrednost.


Suicidalne misli - Jedna od najgorih nuspojava internet nasilja i maltretiranja, nažalost, jeste pojava suicidalnih misli. Osobe koja trpe neprestano zlostavljanje putem tekstualnih poruka, direktnih poruka, društvenih medija ili aplikacija često se počnu osećati beznadežno i da je jedini način za ublažavanje boli prekinuti svoj život.

Istrage internet nasilja i sajber maltretiranja


Pomoć detektivske agencije kod internet nasilja


Iako u Srbiji postoji zakon koji na neki način reguliše slučajeve internet nasilja i maltretiranja, i dalje smo svedoci svakodnevnog internet nasilja kako nad punoletnim, tako i nad maloletnim licima.


U zavisnosti o kojem obliku internet nasilja je reč, slučaj se može prijaviti direktno policiji. Ali, pre prijave nadležnim službama policiji ili tužilaštvu, potrebno je da prikupite podatke koji ukazuju na internet maltretiranje. Prikupljanje podataka podrazumeva fotografisanje ili slikanje ekrana sa ovim materijalom (screenshot), slikanje ekrana profila i kopiranje link profila nasilnika, link ka web stranicama gde su objave i sl., i to je kasnije dokaz u postupku.


Detektivska agencija Seguridad može pomoći na način da prikupi i dokumentuje sve dokaze o internet nasilju i maltretiranju. Ukolčiko identitet internet nasilnika nije poznnat, krije se iza lažnog profila, naša detektivska agencija će u tom slučaju pomoći tako što će otkriti pravi identitet osobe koja vrši internet nasilje.


U slučajevima istrage internet nasilja sarađujemo i sa policijom, odeljenjem MUP-a za VTK i Višim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal u Beogradu kako bi zasutavili internet maltretiranje pronalaženjem i procesuiranjem osobe ili osoba koje vrše digitalno nasilje.


Važno: Nikada ne treba odgovarati i uzvraćati na uznemiravanje, pretnje, ucene… jer se taj sadržaj može iskoristiti protiv Vas.


Ukoliko ste žrtva internet nasilja – kontaktirajte nas


Ukoliko vi ili neko iz vaše okoline trpi internet nasilje i sajber malteretiranje kontaktirajte nas kako bi razgovarali o tome na koji način možemo da Vam pomognemo da se reši problem, garantujemo apsolutnu poverljivost i diskertnost.


Pozovite nas ili zakažite sastanak sa licenciranim privatnim detektivom ili nekim od IT stručnjaka naše detektivske agencije, da saznate kako Vam možemo pomoći da dobijete informacije i dokaze koji su Vam potrebni u vezi internet nasilja. Tim detektivske agencije Seguridad Beograd je sastavljen od bivših iskusnih pripadnika BIA, MUP-a Srbije, eksperata za IT i forenziku i stručnih saradnika koji imaju veliko iskustvo u istragama kod internet nasilja i sajber maltretiranja.

 


Besplatne i diskretne konsultacije
064 400 6095

 

Istrage ucenjivanja na internetu

Ucena na internetu je kada pojedinac ili pojedinci prete da će podeliti neke informacije o drugoj osobi sa njenim prijateljima, porodicom ili ih izložiti javnosti putem interneta ukoliko se ne ispuni zahtev, obično finansijski.

Internet - sajber maltretiranje dece

Ukoliko je vaše dete žrtva internet nasilja i sajber malteretiranja kontaktirajte nas kako bi razgovarali o tome na koji način možemo da Vam pomognemo da se reši problem, garantujemo apsolutnu poverljivost i diskertnost.

Istraga uznemiravanja na internetu

Sajber uznemiravanje i maltretiranje, je upotreba digitalnih tehnologija, kao što su društveni mediji, aplikacije za razmenu poruka i e-pošta, za uznemiravanje, zastrašivanje ili nanošenje štete nekome

Istražujemo – Pronalazimo – Dokazujumo - 100% Diskretno

 

licencirana detektivska agencija

Detektivske usluge

 

Sumnjate u vernost partnera? Za Vas otkrivamo da li postoji preljuba. Detektivska Agencija Seguridad potpuno diskretno obavlja usluge za fizička lica, utvrđujemo sve potrebne činjenice.
provera vernosti partnera detektiv

 

Diskretni nadzor spada u naše usluge za fizička lica. Primenjuje se prema bračnim partnerima, deci, licima koja se kriju, koja su Vam načinila štetu, kao i prema mestu, objektu ili prostoru koje je predmet istrage.
diskretan nadzor lica detektiv

 

Vraćanje obrisanih podataka sa mobilnog telefona Android OS i iOS fotografija. Vraćanje snimaka, sms poruka, listing poziva, kontakata,  aplikacije Viber, WhatsApp, Messingera
forenzika mobilnih telefona

 

Jedini u Srbiji posedujemo program za otkrivanje i uklanjanje špijunskih softvera ugrađenih u mobilne telephone. Sumnjate da Vam se prisluškuje mobilni telefon?
otkrivanje spijunskih softvera

 

Otkrivanje skrivenih prislušnih uređaja, skrivenih bubica i mikrokamera u vašem stanu, kancelariji ili automobile. Sumnjate da Vas prisluškuju?
protiv prislusni pregled prostorija

 

Poligrafsko ispitivanje Detektivska Agencija Seguridad Beograd utvrđivanje istine kod porodičnih problema, krađa, sumnji na preljubu, za pravna lica poligrafsko testiranje zaposlenih i kandidata za posao.
poligraf testiranje beograd