Blog Detektivska agencija Privatni detektiv Seguridad Beograd Ustanicka

Kako postupati sa pritužbama na uznemiravanje na poslu


Danas je više nego ikad neophodno znati kako da se vlasnici, direktori ili menadžeri nosesa žalbama na uznemiravanjena poslu. Razvijanje i primena jake žalbene procedure pomoći će vašoj kompaniji ili organizaciji da pravilno odgovori na zahteve za uznemiravanje i izbegne dalje probleme. Za preduzeća i organizacije pažljivo tretiranje svake optužbe za uznemiravanje je ključno.


Prema izveštaju nekih statistika, globalno, 37 % radnika je bilo svedok ili iskusilo neku vrstu neprikladnog seksualizovanog ili diskriminatornog ponašanja u radnom okruženju u prethodnoj godini. 25 % ispitanih žena reklo je da su lično bile meta seksualizovanog ponašanja na svom radnom mestu.


Drugi izveštaj je pokazao da je 34 % ispitanika napustilo posao zbog nerešenih problema uznemiravanja.

Uznemiravanje na radnom mestu utiče ne samo na žrtvu, uznemiravanje takođe može uticati na kulturu i moral na radnom mestu i izazvati nedostatak poverenja u direktora ili liderski tim, a da ne pominjemo moguće sudske sporove koji mogu biti rezultat nereagovanja po žalbi na uznemiravanje.


Primanje i postojanje žalbi o uznemiravanju može biti uznemirujuće. Međutim, kao poslodavac, na vama je da istražite svaku žalbu. Zbog toga je važno da primenite jak protokol za suočavanje sa uznemiravanjem i da svoju politiku borbe protiv uznemiravanja podignete na najviši nivo.


Kako postupati sa pritužbama na uznemiravanje na radnom mestu

Za početak, olakšajte zaposlenima da podnose žalbe. Ponudite više načina na koje mogu prijaviti uznemiravanje.Doslednost je ključna kada je u pitanju rešavanje tužbi za uznemiravanje. Zato morate da kreirate i primenite proceduru žalbe prilagođenu veličini, kulturi i raspoloživim resursima vaše organizacije.

Procedura žalbe, pritužbe na uznemiravanje na vašem radnom mestu treba da uključuje:

  • Ozbiljno shvatanje svake žalbe,
  • Odmah postupanje po svakoj pritužbi,
  • Razvijanje odgovarajućih načina za rešavanje pritužbi,
  • Stvaranje procedure za obezbeđivanje zdravog radnog okruženja za podnosioce žalbe,
  • Saopštavanje odluka i radnji koje je preduzeće ili organizacija preduzela nakon žalbe obema stranama.

Imajući na snazi istražni postupak za rešavanje pritužbi na uznemiravanje, takođe stvarate dokaze koji pokazuju da je vaša organizacija završila kvalitetnu istragu u slučaju da se žalba na kraju vodi u sudski spor.

Blog detektivske agencije Seguridad istrage


Blog agencije Seguridad Ustanicka

Detektivska agencija Seguridad

Vaš pouzdan partner u otkrivanju istine.

Bez obzira sa kojom sumnjom ili problemom se suočavate, pronašli ste detektivsku agenciju koja vam može pomoći.

Licencirana detektivska agencija

Mi smo licencirana detektivska agencija za pružanje detektivskih usluga od strane MUP-a Republike Srbije.

Tim naše detektivske agencije

Licencirani privatni detektivi, bivši pripadnici bezbednosnih službi Srbije, IT stručnjaci, forenzičari, poligrafski ispitivači.

100% Diskretno i profesionalno

Garantujemo klijentu individualni pristup svakom slučaju, pouzdanost izvršene usluge i diskretnost u radu.

Šta raditi po prijemu pritužbe za uznemiravanje na poslu


Kada prvi put primite optužbu, budite otvoreni i pažljivo saslušajte obe strane. Nemojte unapred prosuđivati situaciju i ne praviti pretpostavke. Podnosioci žalbe možda oklevaju da uopšte podnesu pritužbu za uznemiravanje, i to često iz opravdanih razloga.

Istraživanje o stanju uznemiravanja na radnom mestu iz 2021. pokazalo je da, dok je 53 odsto ispitanika reklo da je njihova pritužba odmah rešena na radnom mestu, 12 odsto je izjavilo da ništa nije preduzeto, a skoro 15 odsto je reklo da je povelo sudski spor protiv kolege koji je vršio uzemiravanje i protiv firme.

Svaku žalbu na uznemiravanje shvatite ozbiljno. Odnosite se prema podnosiocu žalbe sa poštovanjem i saosećanjem. Nemojte odbaciti njihovu žalbu ili je umanjiti. Pokazivanje da ste otvoreni za žalbe podstičete zaposlene da se jave kada dožive uznemiravanje na poslu.


Uverite se da ćete očuvati poverljivost koliko god je to moguće. Mnoge žrtve uznemiravanja se plaše osvete svog uznemiravača, pa se pozabavite ovim strahom dok se bavite optužbama.


Kada znate kako da postupate sa pritužbama na uznemiravanje na radnom mestu, možete započeti postupak istrage uznemiravanja. Kada istražujete tužbu, zapamtite da treba da:


  • Čuvate detaljnu dokumentaciju o svakom koraku procesa,
  • Potražite mogućnosti da potvrdite ili osporite tvrdnju,
  • Održavajte poverljivost svih strana koliko god je to moguće,
  • Ostanite neutralni.

Istragu treba da vodi neutralna strana koja nije zainteresovana za ishod, koja ima iskustva i kometencije u slučajevima uzneiravanja na radnom mestu. Angažovanje licencirane detektivske agencije u proces istrage o uznemiravanju je najbolji potez.

Istrage uznemiravanja na poslu – angažovanje detektivske agencije


Detektivska agencija, odnosno privatni dtektiv će obaviti razgovor sa obe strane i sa osobom koja je podnela tužbu kao i sa uznemirivačem. Nakon razgovora o detaljima pritužbe obema stranama će se ponuditi poligrafsko ispitivanje na okolnosti pritužbe a koje će sprovesti licencirani poligrafski ispitivač. Poligrafsko testiranje zaposlenih je na dobrovoljnoj osnovi i potpisuju Izjavu o dobrovoljnom poligrafskom ispitivanju pre početka poligraf testa.

Rezultati poligrafskog ispitivanja na temu uznemiravanja bit ce dostavljeni direktoru ili menadžeru u obliku pisanog Izvestaja. Nakon obavljenog poligrafskog testiranja, odnosno dobijenih rezultata na direktoru je dalje da odluči kako da postupi.

Ukoliko imate u preduzeću ili organizaciji pritužbu za uznemiravanje detektivska agencija Seguridad vam može pomoći da rešite problem i saznate da li je zaista postojalo uznemiravanje ili ne.

PRIVATNI DETEKTIV BEOGRAD

Licencirana detektivska agencija

Preduzeće za detektivske usluge i korporativnu bezbednost Seguridad d.o.o. Beograd osnovano je 2015. godine sa ciljem pružanja istražnih usluga pravnim i fizičkim licima na najvišem profesionalnom nivou.

MUP Srbije
UDS black
ISO 2024 black
Company Wall sert black

Besplatne konsultacije!

Usluge na teritoriji cele Srbije

Dostupni smo za kontakt 24/7

O nama

Detektivska agencija Seguridad d.o.o. Beograd je prva srpska detektivska agencija koja je ispunila najviše ISO standarde za obavljanje detektivske delatnosti u Republici Srbiji. Privatni detektivi licencirani od MUP-a Srbije.


DMCA Protected

©2024 Seguridad Beograd. Sva prava zadržana.

Scroll to Top