Blog Detektivska agencija Privatni detektiv Seguridad Beograd Ustanicka

Da li privatni detektivi imaju policijska ovlašćenja?


Pitanje policijskih ovlašćenja privatnih detektiva često budi radoznalost ali i zabrinutost. U savremenom društvu gde su privatnost i sigurnost ključni, važno je razumeti granice i prava privatnih detektiva u odnosu na policijske snage. U ovom postu rešavamo mit da li privatni detektivi imaju policijska ovlašćenja, kako funkcionišu, i šta to znači za klijente koji žele koristiti njihove usluge.


Za obavljanje posla privatnog detektiva neophodno je polaganje stručnog ispita i dobijanje Licence MUP-a Srbije. Privatnim detektivima je omogućeno da pristupaju određenim bazama podataka i arhivama kako bi utvrdili nečije prebivalište, vlasništvo nad pokretnim i nepokretnom imovinom, polisama osiguranja, provere bolovanje zaposlenih i sl.


Kao i policajci privatni detektivi imaju ovlašćenja za upotrebu vatrenog oružja i fizičke snage.


Da li detektivi imaju policijska ovlašćenja ili ne?


Kratak odgovor je „Ne“ — privatni detektivi nemaju policijska ovlašćenja. Privatni detektivi su nezavisni profesionalci angažovani od strane klijenata za

pružanje detektivskih usluga. Policijski službenici, s druge strane, rade za državne upravu i imaju ovlašćenja utemeljena na posebnim zakonima.

Pravna lica i preduzetnici registrovani za obavljanje detektivske delatnosti, odnosno fizička lica koja se zapošljavaju radi obavljanja detektivskih poslova ne mogu vršiti poslove koji su u isključivoj nadležnosti državnih organa (MUP, BIA...) i primenjivati operativne metode i sredstva, odnosno operativno-tehnička sredstva i metode koje nadležni organi vrše, odnosno primenjuju na osnovu posebnih propisa.


Postoje, međutim, neki nazovi „detektivi“ koji vole da koriste neke značke policijskih sindikata ili udruženjai tako, nažalost, ostavljaju utisk da su predstavnici zakona. U stvari, po Zakonu o detektivskoj delatnosti, nezakonito je da privatni detektiv nosi značku, nosi uniformu ili koristi bilo koji logo koji bi mogao da implicira da je privatni detektiv ustvari državni, službeni zvaničnik.


Privatni detektivi, licencirani, poseduju isključivo legitimacije izdate od MUP-a Srbije.

Blog detektivske agencije Seguridad istrage


Blog agencije Seguridad Ustanicka

Detektivska agencija Seguridad

Vaš pouzdan partner u otkrivanju istine.

Bez obzira sa kojom sumnjom ili problemom se suočavate, pronašli ste detektivsku agenciju koja vam može pomoći.

Licencirana detektivska agencija

Mi smo licencirana detektivska agencija za pružanje detektivskih usluga od strane MUP-a Republike Srbije.

Tim naše detektivske agencije

Licencirani privatni detektivi, bivši pripadnici bezbednosnih službi Srbije, IT stručnjaci, forenzičari, poligrafski ispitivači.

100% Diskretno i profesionalno

Garantujemo klijentu individualni pristup svakom slučaju, pouzdanost izvršene usluge i diskretnost u radu.

Ovlašćenja privatnih detektiva: Šta mogu da rade, a šta ne


Privatni detektivi imaju svoja specifična ovlašćenja koja su često ograničena u odnosu na policijske službenike. Oni mogu ukratko:


• Vršiti razna istraživanja

• Pratiti aktivnosti osoba

• Prikupljati informacije i dokaze


Međutim, detektivi ne smeju da:


• Uzimaju pravdu u svoje ruke

• Ulaze u privatan posed

• Pristupaju ograničenim informacijama


Dakle... šta radi privatni detektiv ?

Privatni detektiv prikuplja podatke o nestalim licima i licima koja se na primer kriju, prikuplja podatke o nestalim ili ukradenim predmetima, o zaštiti intelektualne i industrijske svojine, o određenim situacijama kada su neka lica nanela štetu nekim drugim licima, vrši nadzor lica i sl.

Privatnog detektiva ili detektivsku agenciju obično angažuju preduzeća, advokatske firme ili pojedinci kako bi dobili specifične informacije zasnovane na činjenicama koje će im pomoći da donesu odluku na osnovu tih informacija. Detektivi pomažu klijentima da pronađu činjenice, identifikuju rizike, obezbede bezbrižnost i da vide širu sliku.


Kako privatni detektivi pronalaze informacije ?


Privatni detektivi koriste različite izvore, uključujući javne izvore informacija, istražne baze podataka, sudske spise, neke državne baze podataka, nadzor i podatke dobijene od ljudi,da bi dobili informacije o pojedinostima.

Zakoni i regulative koji kontrolišu rad privatnih detektiva


Vreme u kojem je detektivskim poslom mogao da se bavi ko je hteo i kako je hteo, je prošlo.


Privatni detektivi su podložni zakonima i regulativama u Republici Srbiji. Zakon o detektivskoj delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 87/2018) regulišu njihovaovlašćenja da koriste određene metode istraživanja i šta mogu da prikupljaju od informacija kao dokaze.


Kontrolu nad radom detektivskih agencija i samostalnih privatnih detektiva vrši policija, MUP.


Prednosti i ograničenja saradnje sa privatnim detektivima


Prednosti angažovanja privatnih detektiva uključuju veću pažnju posvećenu slučaju, prilagodljivost i diskreciju. Međutim, ograničenja uključuju manja ovlašćenja i potencijalnu osetljivost na zakonske i etičke prepreke.


Važno je razumeti da privatni detektivi nemaju ista ovlašćenja kao policijski službenici. Oni pružaju korisne usluge istraživanja, ali postoje jasna ograničenja u vezi sa metodama i ovlašćenjima.


Klijenti treba da budu svesni ovih razlika i pažljivo odaberu detektivsku agenciju ili privatnog detektiva koji će zadovoljiti njihove potrebe u okvirima zakona. Ako se pravilno koriste, usluge privatnih detektiva mogu biti dragocene u otkrivanju istine i zaštiti interesa klijenata.

PRIVATNI DETEKTIV BEOGRAD

Licencirana detektivska agencija

Preduzeće za detektivske usluge i korporativnu bezbednost Seguridad d.o.o. Beograd osnovano je 2015. godine sa ciljem pružanja istražnih usluga pravnim i fizičkim licima na najvišem profesionalnom nivou.

MUP Srbije
UDS black
ISO 2024 black
Company Wall sert black

Besplatne konsultacije!

Usluge na teritoriji cele Srbije

Dostupni smo za kontakt 24/7

O nama

Detektivska agencija Seguridad d.o.o. Beograd je prva srpska detektivska agencija koja je ispunila najviše ISO standarde za obavljanje detektivske delatnosti u Republici Srbiji. Privatni detektivi licencirani od MUP-a Srbije.


DMCA Protected

©2024 Seguridad Beograd. Sva prava zadržana.

Scroll to Top